BİR DÜŞÜNEBİLSE İNSAN…

Düşünmek ne demek? Ben düşünebiliyor muyum? 

Düşünüyorum öyleyse varım demiş birileri... Düşünebilmek var olmakla ilgiliyse ve bu kadar önemliyse… Var olmak ne demek? 

İnsan bir su damlasıdır en başta, bir düşünebilse, ne kadar da küçük başlıyor her şey... Ne kadar küçük ve basit... Neden basiti bu kadar küçük gördüğünü, bir düşünebilse insan. Bugün o küçük gördüğü yarın ne kadar büyüyecek…

Sürekli gece olsaydı ya da sürekli bir karanlık.  Ya da zıddında, sürekli gündüz sürekli güneş tepesinde… Sürekli ne demek mesela? Bir düşünebilse insan...

Sürekli uyumak, sürekli uyanık kalmak, sürekli çalışmak, sürekli aç kalmak, sürekli yaşamak hiç ölmemek, ölememek…

Bir şeyin değişmeden sürekli olmasını ne kadar isterdi? Sürekli gece ya da gündüz olmasını bile istemezken, neden sürekli mutlu olmak sürekli başarılı olmak ister insan? 

Bir düşünebilse... Ya da zıddında sürekli mutsuz olmak, sürekli başarısız olmak?

Her şey tek bir renk olsaydı, tek bir çeşit ya da tek bir çeşit insan tipi... Nasıl olurdu? 

Bir düşünebilse insan, insanlar da renkler gibi farklı ve bundan dolayı güzel, ondan dolayı seviyor ya da seviliyor… Eşi neden kendisi gibi konuşmayı sevmiyor ya da çocuğu kendisi kadar kuralları sevmiyor, patronu neden bu kadar asık suratlı… 

İnsanlar hep aynı olsaydı hayat bu kadar çeşitli, renkli ve çekici olur muydu? Tüm ağaçlar hep aynı meyve verseydi ya da toprak aynı sebzeyi verseydi… Herkes aynı kişiyi sevseydi ya da nefret etseydi ya da herkes aynı işi yapmak isteseydi ne olurdu? 

Ah bir düşünse, düşünebilse…

 “Düşünüp ibret almak” ne demek?

 “Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi?” ne demek? 

“Ne de az düşünüyorsunuz!” ne demek…  

İnsan düşünmenin ne olduğunu nasıl bilebilir? 

Düşüncenin delili ne? 

&

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar