BU GİDİŞ NEREYE?



Gecenin ilerleyen saatleriydi. İş yerinden ancak dönebiliyordu Zehra. Geç saat olmasına rağmen yoğun bir trafik vardı, herkes yollardaydı. "Hadi benim işim uzadı, bu kadar insanın ne işi var ki bu saatte" diye geçirdi içinden.  Bir an önce eve varmak istiyordu. O sırada kar atıştırmaya başlayınca bir an sevindi. Eve varması biraz daha gecikebilirdi ama aldırmadı. 

Kar demek huzur demekti Zehra için. Kar manzarasını da karda yürümeyi de oldum olası çok severdi. Yağan karın hızlandığını görünce içini bir ümit kapladı.  “Sabaha kadar lapa lapa kar yağsa... Yollar komple kapansa ve her yerde tatil ilan edilse ne güzel olur ” diye aklından geçirdi. Ertesi günkü mesaiden ancak bu şekilde kurtulabilirdi.
Sabahleyin işe gitmek ona çok zor geliyordu. Mesai günlerinde yataktan bir türlü kalkmak istemiyordu. Evden çıkarken ayakları geri geri gidiyor ve iş yerinde akşamı iple çekiyordu. Gözü duvardaki saatte, mesai bitimini bekledikçe zaman uzuyordu sanki. Yaptığı iş ve burada geçirdiği zaman artık iyice anlamsız geliyordu.

Düşünmeden Karar Verince

Aslında iyi bir kazancı, çoğu insanın sahip olmak istediği bir mesleği vardı Zehra’nın. Üstelik ne çok istemişti bu işi yapmayı. O kimliğe sahip olmayı o kadar çok istemişti ki, hiç düşünmeden kararını vermişti.  O isteğe kilitlendiği günlerde, “Düşünmekten sabaha kadar uyuyamadım” dese de aslında düşünmek değildi bu.

Bir şeyi çok istediğinde insanın o an gözü hiç bir şeyi görmüyordu. Düşündüğünü,  irdelediğini zannetse de yoğun bir isteği varsa düşünemiyordu. Zehra’nın da aynen öyle olmuştu.

Aslında onu bu konuda uyaranlar da olmuştu. Kuzeni; “Bu iş pek sana göre olmayabilir Zehracım, tekrar bir düşün istersen. Ben seni iyi tanıyorum.” dese de onu dinlemeyip kulağını tıkamıştı Zehra. 


İsteğine kavuşmak onu mutlu edecek miydi?

Hevesle kazandığı bölümü bir gün istediği pozisyonda çalışmak hayaliyle okumuştu. Sonunda isteklerine kavuşup büyük bir kurumsal firmada işe başlamıştı. Beklediği şey gerçekleşmişti aslında ama hiç de beklediği gibi olmamıştı. Teoride öğretilenler ile yaptığı iş birbirinden çok farklıydı. Her gün masa başı bir işte, belli mesai aralığında çalışmak da ona göre değildi. Sahaya çıkmalı insanlarla iç içe olmalıydı.  Hepsinden öte hayatında varmak istediği yerle yaptığı işi düşününce bir uyumsuzluk görüyordu. Uzun vadeyi düşününce andaki uğraşları ona anlamsız geliyordu.


Aklında pek çok soru işareti vardı;

  • Bu hayattaki amacım ne? 
  • Amacıma ulaştıracak nasıl hedeflerim olmalı?
  • Şu an yapıp ettiklerimle bu amaca ulaşabilir miyim?
  • Bu şekilde devam edersem üç yıl sonra hangi noktada olurum?

Zihin soru-cevap ile çalışıyordu. Son yıllarını tekrar gözden geçirdi.  “Bu durum hep böyle gitmemeli.” diye düşündü. Gerçekleştirmek istedikleri ile şu an yapıp ettikleri çok tutarsızdı. Bir karar vermeli ve o yönde hareket etmeliydi. Kararsızlığı, onu iyice yormaya başlamıştı. 


Peki, buna hazır mıydı ?

Çoğu insanın sahip olmak istediği  o koltuğu bırakabilmek kolay olacak mıydı? Bu kararı verirken ne gibi engelleri çıkacaktı? Anda zor olanı mı seçecekti yoksa bir ömür acı çekmeye razı mı olacaktı? Aklında deli sorular vardı ama bildiği bir şey vardı. Artık mutlu olmak istiyordu ve düşünmeden karar vermeyecekti...


Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. İnsan bazen bütün gece şunu da yaptım bunu da yaptım şöyle olsaydı böyle olsaydı diye düşündüğünü zannediyor. O sadece duygularını aktifleştirmek. İnsan duyguları aktifken nasıl düşünebilir? Bana faydalı mı bana zararlı mı bana ne getirecek? Şimdi ne getirecek sonra ne getirecek toplamda kazandıracak mı? Bu soruları sorup cevap arıyorsa işte şimdi düşünmeye başladı...
    Bu yazı beni de düşündürdü teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bu hayattaki amacım ne? Amaç somut olur mu? Sadece bu dünyayı kapsayan bir amaç, amaç olmak için yeterli mi? Herkesin mutlaka kendine sorup, üzerinde düşünmesi gereken sorular. Elinize sağlık düşündüren bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Düşünmek ne kadar önemli.. ve ne kadar az yaptığımız birşey.. bosver düşünme mottosuyla yaşadığımızı şu hayatta en cok ihtiyacımiz olan şey.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten hedefteki ben ile şuan yapıp ettiklerim ne kadar uyumlu.. Mutlu ve başarılı bir gelecek derken sadece şu dünya hayatı geliyordu aklıma ama bir de sonsuz bir hayatımız olacak ya onun başarısı ne olacak, ne zaman sıra onu düşünmeye gelecek? Şu hayatta doğru hedeflerle ilerlemeyi nasip etsin Rabbim.

    YanıtlaSil
  5. İnsanın isteğinin olduğu yerde karar vermekte acele edince bazen sonuçlar Pekte istediği gibi olmuyor hayatta .... Teşekkür ederim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle kaleminize sağlık. Hiç birşey için geç kalınmaz. Yeter ki ihtiyacımız olanın ne olduğunu fark edebilelimm.. Fark etme sürecimize dikkat çektiğiniz için teşekkürler. Çok güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. 👏 çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  9. Kararsızlık da gerçekten insanı çok yoran bir şey. Ama karar verirken düşünmeden verdiğimiz kararlar bizi çok yanlış yerlere goturebiliyor. O yüzden hakikaten çok önemli bir konu...

    YanıtlaSil
  10. İnsan sevdiği işi yaparsa ,hem kendi mutlu ve huzurlu olur,hem de ailesi ve çevresi mutlu olur.İnsanlara faydalı olacak güzel ameller yapmayı Rabbim nasip eylesin.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. İnsan sevdiği işi yapmalıdır.Bazen acele kararlar kötü sonuçlar verebilir.insanlara faydalı olabilmek hem bu dünyamız için hem de sonsuz ahiret hayatı için çok önemlidir.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. İnsan en çok karar aşamasında zorlanıyor. Karar verdikten sonra her şey daha kolay. Peki ama doğru karar vermeyi nasıl başaracağız?

    YanıtlaSil
  13. Eski zamanlardan günümüze daha da yoğunlaşan, kronikleşen bir sorun aslında düşünüp tartmadan anlık karar vermek. Bazen bir koltuğun , bir makamın büyüsüne kapılır , kazanacağı ücreti ve egosunun nerelere evrileceğini, insanların hakkındaki düşüncelerini hayal eder ve geleceği ile ilgili çok önemli bir konuda düşündüğünü zannederek anlık büyüye kapılıp o yola girmiştir bile .. Bu öyle bir çekim gücüdür ki genç yaşlardaki insanları bırakın ileri yaşlardaki önemli kişilerin bile koltuklarını mevkilerini bırakamadıklarını görürüz. Haliyle sıradan bir insan hayal ettiği gibi çıkmasa da mevki için sevmediği işi yapmaya devam edebiliyor. İşte burada sağlam bir irade gerekiyor, zamanında hayalini kurduğu şey mi yoksa sevmediği halde makam , mevki için oraya katlanmak mı.. Sakince düşünmek ve sağlam bir iradeyle karar verebilmektir önemli olan..

    YanıtlaSil
  14. Hayatımızdaki böyle önemli kararları verirken doğru ve mantıklı düşünmenin, anlık heyecanlara kapılmadan bilinçle karar verebilmenin ne kadar önemli olduğunu aslında yaşayarak da öğreniyoruz, sonuç bazen iyi bazen de kötü olabiliyor. Sonucun iyi olması için durup bir düşünmeli ve sakince her açıdan değerlendirip hayatımıza öyle yön vermeliyiz.

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten düşünebilenlerden olmak ümidiyle
    Kaleminize sağlık 💌

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir yazı elinize sağlık👏🏻

    YanıtlaSil
  17. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Çoğumuzun düşünmeden düştüğümüz tuzaklar bu konular. Düşünmenin ama irdeleyerek düşünmenin önemi👏

    YanıtlaSil
  18. Zihin soru cevapla çalışır... ama mesele doğru soruyu sorabilmek.. ve o soruya doğru cevabı verebilmek..

    YanıtlaSil
  19. insanın tüm zamanlarını etkileyen kararlarını irdeleyerek verebilmesi ne kadar kıymetli , emeklerinize sağlık düşündüren bir yazı

    YanıtlaSil
  20. İnsanın cok genç yaşta hayata ve kendine dair fikirleri tam oturmamisken ileriye dönük meslek seçimi ne kadar doğru bir karar oluyor sorgulanmalı..sizde çok güzel anlatmissiniz kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  21. İnsanoğlu istekleri yoğunlaşınca bir illüzyona giriyor. Bilinç kapanıyor. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş👏

    YanıtlaSil
  22. Dönüşümün verdiği acı, dönüşememenin getirdiği pişmanlığın acısıyla kıyaslanınca çok çekilebilir hale geliyor. İnsan içinde gerçeği bilince, kendine yalan söylemeye sadece çalışabiliyor, kendi de inanmıyor. Ve bunun iç huzursuzluğuyla, rahatsızlığıyla yaşamını sürekli bir savaş alanındaymış gibi sürdürüyor.

    YanıtlaSil
  23. İnsan karar alırken burnunun dikine gitmemeli şöyle bir etrafa kulak vermeli bi düşünmeli gerçekten. Tabi çevrenin de etkisi önemli ,kişinin etrafa olan duyarlılığı da .Yazıdan yola çıkarak İnsan kendini iyi tanımalı ve istişareler önem vermeli diyorum.

    YanıtlaSil
  24. Amacımıza ulaştıracak hedeflerimizi belirlemek…Düşünmemizi sağlayacak bir yazı olmuş…Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Secim kalitesi cok onemli gercekten. Insanin her secimi hayatının gidişatını belirliyor
    Kaliteli secim yapmali.insan

    YanıtlaSil
  26. Hepimiz hayatta verdiğimiz kararlarımızı. Yada ya da yaptığımız seçimlerin sonucunu yaşıyoruz. Ademoğlu, düşünme bedelini hafife alıyor yada o bedeli ödemek istemiyor. Hızlıca karar verince düsunmeyi durduruyor aslında..

    YanıtlaSil
  27. Biz gerçekten mutlu ve başarılı olmak için ne yapılır sormuyoruz..

    YanıtlaSil
  28. Bazen karar vermenin arkasına sığınarak tecrübe etmiş ve bizi tanımış insanları duymazdan geliyoruz. Hayatımızda kendimiz için doğru kararlar verebilmek ümidi ile..

    YanıtlaSil
  29. Ne güzel bir farkındalık... Bu soruyu zihine soramamak daha acı...Bir çıkmazın içinde sürüklenip kendinle hiç ilgisi olmayan meslekte ilerlemeye çalışmak.. Bazen belki de doğru soruyu sorabilmektir gerçeği bulabilmek...

    YanıtlaSil
  30. Gerçekten düşünerek karar vermediğimiz yerler geriye dönüp baktığımızda pişmanlık yaşadığımız yerler olabiliyor.

    Ellerinize sağlık, düşündüren bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  31. Yine iş seçime geliyor. Kararlar hayatımızı etkiliyor.

    YanıtlaSil
  32. Hakikaten nereye bu gidiş diye düşündüren bir yazı

    YanıtlaSil
  33. İmkanlar bizi mutlu ediyor sanıyoruz ama o anlık bir mutluluk aslında.
    Yazı için teşekkürler 🍃

    YanıtlaSil
  34. Dönüşüm için hazır Zehra:))) Elinize sağlık 🌱

    YanıtlaSil
  35. İnsan bazen gerçekte ne istediğini bilemeyebiliyor bunu da o şeyi elde edince anlıyor. Öncesinde iyi bir irdeleme olması gerekiyor. Ben gerçekte neyi istiyirum ve neyi de istemiyirum ? Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  36. Çok istediğimiz şeyler hep en büyük golleri yediğimiz yerler değil mi? Ama her zaman bir çıkış var çabalayanlar için çok şükür ☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder