DÜŞÜN! DÜŞME!





Üst üste çalan korna sesi ile irkildi Hande. Uykudan uyanır gibi baktı etrafına. Direksiyonda düşüncelere dalmıştı belli ki. Yeşil ışığın yandığını görmüş ama algılayamamıştı... Arkasında bekleyen araçtakiler korna sesine el kol hareketleri ile eşlik ediyorlardı. Kendisine dışardan bakmayı bırakıp gaza bastı son anda. Son zamanlarda hayatı otomatik pilotta yaşıyor gibiydi. Bilinci ne ara bu kadar kapanmıştı? 
Yokuş aşağı freni boşalmış kamyon gibi her şey bir anda tepetaklak olmuştu sanki. Öyle görünüyordu “Ama kazın ayağı öyle değil” dedi Hande’nin iç sesi. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi çünkü. Düşündü..

Nasıl bu noktaya gelmişti?

Düşüşü  başlatan süreç geldi aklına. Murat’ın “Bir kere geliyoruz dünyaya, kasma bu kadar” diyen sesi hala kulaklarındaydı. Yazılımını yaptıkları veri analiz programına hatırı sayılır teklifler almışlardı. Murat’ın gazına gelip en yüksek teklifi hiç araştırmadan kabul etmişti Hande. Murat neden bu firmayla çalışmaya bu kadar istekli diye hiç düşünmemişti bile.


İşin sözleşme aşaması titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçti. Sonuçta firmaya garanti vermeleri gerekiyordu. Satış sonrası danışmanlık, eğitim ve programın  sektörel uyumu için zaman gerekiyordu. Murat bu kısımda da devreye girmiş parayı alalım da nasıl olsa hallederiz diyerek her isteğe olumlu yanıt vermişti. Hande olan bitene sesini çıkarmamıştı çünkü Murat’ı kaybetmek istemiyordu. Murat’ın olur olmaz her talebine evet diyor, onu kızdırıp küstürmemek için çabalıyordu. Haftanın en az üç gününü mesaiye kalıyorum bahanesiyle Murat’la birlikte geçiriyordu.

Neden işaretleri görmezden gelmişti?

Başlangıçta sadece iş ortağı olmalarına rağmen Hande zamanla  hayatının tam  ortasına koymuştu Murat’ı. Bu yüzden dışarıdan gelen tüm uyarı ve sinyallere kulak tıkamış, onca işareti görmezden gelmişti.   Murat  şirketlerin mali verilerini, alış satış fiyatlarını ve müşteri bilgilerini program aracılığıyla elde edip rakip kuruluşlara satıyordu. Şirketi  kısa yoldan çok para kazanmanın paravanı yapmıştı bile. Hande’yi  tam anlamıyla kendi  çıkarı için kullanıyordu. Tüm imza yetkileri  Hande’de olduğu için çok rahat hareket ediyordu. Sektörün en güvenilir ve aranan yazılımcısı olmak Hande’nin yıllarını almıştı ama güvenilirliğini kaybetmesi  an meselesiydi. 

Bir seçim yapması gerekiyordu artık. Tüm deliller ortada olmasına rağmen yapması gerekeni bir türlü yapamıyordu Hande. 


Doğru olanı seçebilecek miydi?

Hayatı ile Murat arasında bir seçim yapması gerekiyordu. Muratla hayat çok güzel geliyordu ama zarar veriyordu Hande’ye. Bu adamı hayatından nasıl çıkaracaktı? Kendi yaptığı yazılıma verileri yüklese alacağı cevap çok belliydi ama Hande hala kıvranıyordu. Düşündü… Doğru olanı yapmak hiç bu kadar acı vermemişti…
Aslında Hande bu güne kadar hep akıl danışılan kişi olmuştu. Aklı başında adımlar atar, karşılaştığı olay ve durumları çok iyi analiz ederdi. Peki ne olmuştu da Hande göz göre göre kullanılmış, kandırılmıştı? Nasıl düşmüştü?
Çoğu zaman başkalarının hayatındaki problemleri çok rahat görebilen insan, kendi öyküsündeki problemi neden göremez?
İnsan neden kendisine zarar veren seçimler yapar?
Peki zarardan dönmenin bir yolu var mıdır? 

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Başkalarının hayatındaki problemi insan hemen görünüyor da kendi hayatındaki problemi ya göremiyor ya da görse de doğru tepki vermeye gücü yetmeyebiliyor. Çok zorlanıyor. Peki doğru tepki verebilmek için nasıl güçlenebilir bir insan?
    Ellerinize sağlık çok önemli bir konuya değinmişsiniz...

    YanıtlaSil
  2. İnsan doğru seçimi nasıl yapar? Nasıl bilincini açabilir? Çok güzel olmuş ellerinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  3. Aynur Öztürk10 Kasım 2023 10:50

    Kaleminize sağlık, düşündüren bir yazı olmuş. İnsan gerçeği bilir ama nefsine söz geçiremediğinde hayatını istekleri yönetmeye başladığında maalesef sorulara doğru cevabı veremiyor ve bir çıkmazın içinde bocalayıp duruyor.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar da hayatın içinden.. Gercegi yansitan bir yazı..bircok insan gunumuzde boyle tuzaklara dusuyor gözü bırsey görmez oluyor.. isteklere yon vermek ne kadar önemli..Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  5. İnsan kendine Zarar veren seçimleri isteğini yönetemedigi yerlerde yapıyor olsa gerek. Ellerinize emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  6. Hayata her zaman gülümseyin. Hiçbir sorun gözyaşı ve gerilimle çözülmez, ancak yüzünüzde bir gülümseme ve tutumunuzdaki pozitiflikle birçok zorluğun üstesinden gelebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Çok beğendim emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık çok güzel düşündürücü bir yazı olmuş👏Zaman zaman hepimizin çıkmaza nasıl girdiğinin öykülerinden bir tanesi.

    YanıtlaSil
  9. Mesele isteklerimi ve duygularımı nasıl kontrol edeceğimde..İsteklerimi kontrol edebildiğimde hayatımı yönetebilirim.. Fayda veren seçimler yapabilmek duasıyla.. Elinize sağlık.🙂

    YanıtlaSil
  10. Acı veriyor olmasına rağmen doğru olanı yapabilmek, gördüğünü anlayabilmek...
    Yasayı bilmek hakikaten kıymetli 🌟

    YanıtlaSil
  11. İhtiyaçlar istekleri oluşturur.. istekler ise hareketi.. insan ihtiyaçları ile isteklerini karıştırıp hareketini sadece isteklere göre şekillendirirse zamanla istekleri tarafından yönetilmeye başlar.. Yönetilen insan ise özgür değildir.

    Güzel bir yazı.. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. hayatımıza koydugumuz insanları bi anda yükseltirken sonunu düşünmeden durumun karsı taraftaki insan için sadece menfaat olduğunu farkettiğinde ordan inmesi çokta basit olmuyor duygularımızı kontrol edemediğimiz bu süreç sonunda bedellerini çok ağır şekilde ödetiyor

    YanıtlaSil
  13. rabbim doğruyu yanlışı ayırtedebilme yeteneği versin cümlemize. hele ki nefsimize hoş gelen bir şeyle karşı karşıya isek vazgeçebilmek gerçekten zor.

    YanıtlaSil
  14. İnsanın isteklerinin nelere mal olabileceğini anlatan çok akıcı bir yazı olmuş. Gerçekten düşünmenin önemi çok büyük.

    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Doğru olanı yapmak hiç bu kadar acı vermemisti..ne kadar yerinde bir söz farkına dahi varmadan hayatımızin her alanını kapladiginin gerçeği ..kaleminize sağlık

    YanıtlaSil

  16. Peki neden zor gelir insana doğru olanı yapmak?

    YanıtlaSil
  17. merhaba, yazıda bahsedildiği gibi problemler yaşayan biri ne yapmalı? öneriniz var mı teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlişkilerde ustalık eğitimine gitmesi ☺️

      Sil
  18. İnsan bile bile yanlışı seçiyor ve sonra dönüp karşıdakini suçluyor insan doğru tarafa bakmadığında hiç bir zaman çözüm hakkı da olmuyor inşallah ihtiyacı olan ihtiyacı olduğu zamanda okur yazınızı ellerinize sağlık🧡

    YanıtlaSil
  19. Düşündüren bir yazı , kaleminize sağlık. İsteklerimiz hayatımızı yönetebiliyor.

    YanıtlaSil
  20. İsteklerimiz arttıkça, karşıdaki insana düşkünleştikçe bilincimiz kapanıyor. Bilinç kapalı olunca doğru karar veremez insan.

    YanıtlaSil
  21. Dünya üzerinde çoğu insan bu durumlara düşer hatta bazen hatalarından ders almaz tekrar tekrar aynı tuzaklara düşer, aklıyla kalbi arasında kalıp kalbinin sesini dinlemek romantik gelse de bu işaretleri kaçırmak böyle telafisi olmayan durumlara sebep olabiliyor, o yüzden her durumda aklımızı kullanmalı ve mantıklı olanı yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  22. Aslında hayatımızın acı bir gerçeği ve İnsanoğlu’nun geçmişten günümüze yaşadığı birçok olumsuz durumun sebebinin duyguların bizi esir almasından kaynaklı olduğunu gösteren güzel bir hikaye… Bu yüzden hayatımıza yön verirken akıldan ve rasyonellikten ödün vermemeliyiz duygulara hakim olmak ne kadar zor olsa da…

    YanıtlaSil
  23. İnsan duygularının esiri olduğunda hatalar yapmaya başlıyor
    Duygularımızı yönetebilmek dileğiyle...
    Çok anlamlı bir yazı emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  24. İnsan duygularının esiri olduğunda hatalar yapmaya başlıyor
    Duyurularimizi yönetebilmek dileğiyle..
    Çok anlamlı bir yazı
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Gözümüzün önündeki gerçeği görebilmek bazen ne kadar zor... ve doğru yerde cesaret gösterebilmek ne kadar kıymetli...

    YanıtlaSil
  26. İnsan nasıl oluyorda gözünün önünde olanı göremiyor… Her insanın yaşadığı bir durumu çok güzel özetlemişsiniz. Okurken kendi yaptığı yanılgılara dalıyor insan… Emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  27. Gızıtta düşkün olan insan bilinci kapalı olduğu için ona verilen iz ve işareti göremez

    YanıtlaSil
  28. Ne de güzel düşündürücü bir yazı… Bazen içimizdeki fısıltı her şeyi söyler ama o an aldığımız zevkle dinlemeyiz o sesi. Aslında bazen hayatı durdurup içimize dönebilmemiz ve zevkli olanı değil doğru olanı yapma cesaretini gösterebilmemiz gerek.

    YanıtlaSil
  29. Neden işaretleri görmezden gelir insan?
    Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Kaleminize sağlık.. cok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  31. Bazen etrafımızdaki yanlışları görebilmek için bize birçok fırsat tanınır ama gözümüz o anda gerçeği değil görmek istediğimizi görür. Çok düşündürücü ve hayatın içinden bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Oldukça net olan bazı şeyleri kendimiz söz konusu olduğunda görmezden geliyoruz…bu yanılgılara düşmemek dileğiyle..Bu yazı gerçekten çok güzel özetlemiş ellerinize sağlık✨🤍

    YanıtlaSil
  33. Elinize, emeğinize sağlık. Umuyorum ki daha fazla insanın hayatına dokunulabilsin, daha fazla kişi faydalanabilsin.

    YanıtlaSil
  34. Çok güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. Her insanın böyle bir dönemi oluyor, ancak ne yapması gerektiğini bilmiyor. Aile, arkadaş bu tarz konularda duygusal kararlar aldırabilirken sosyal çevre tamamen mantıksal önermeler tavsiye edebiliyor. İşte tam bu sırada deneyimsel tasarım insana en doğrusunu ve uygununu gösteriyor. Bu yüzden iyi ki var…Harika bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  36. İnsan neden kendisine zarar veren seçimler yapar?
    İnsan işaretleri neden göremez oysa bu işaretler onun lehine olarak hayatına girer. İnsanın gözünün önündeki gerçeği görmesinin önündeki engel nedir? İnsanın gözüne bir perde iniyor. Bilincini kapatıyor.. insanın istekleri aşırılığa gidince duyguları da aktifleşiyor egosu da aktifleşiyor...

    YanıtlaSil
  37. Çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  38. İnsan bilincini acabilmesi "doğru olanı mı?"istiyorum düşünmesi gerekiyor sanırsam

    YanıtlaSil
  39. Her seçim nasil da insanin hayatını şekillendiriyor, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  40. Ah insanoğlu ! Istekleri yönünde ne kadar kolay kaldırılmaya göz yumuyordu 🤨

    YanıtlaSil
  41. İnsanın zihnindeki soruları gözünün önüne getirmiş, görünür kalmışsınız elinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  42. Kaleminize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  43. Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.Mum dibine ışık vermez derler hakikaten de öyle . İnsan mantığını kullanmayı bıraktığında hataya düşüyor.Ama işte duygu kontrolünü nasıl sağlamalı ? Yanlışı , bir enstrümanla çalınan parçaya ait olmayan nota gibi hissedemiyoruz.Çok zor gerçekten...

    YanıtlaSil
  44. Murat gibi uyanıklar hayatımızın her noktasında karşımıza çıkabilecek türden, insanoğlu birine yüreğini emanet edince ne yapacağına kendi bile akıl sır erdiremez. Ne güzel söylemiş HZ.Mevlana '' Canından saydığın yar bile bir gün el olur. Aklın şaşar. Dostun düşmana dönüşür. Düşman kalkar dost olur''

    YanıtlaSil
  45. İşaretleri görüp,doğru olanı seçebilme cesaretini gösterebilmek…Emeğinize kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  46. Seçimler ne kadar önemli düşünme kısmını iyi halletmemiz gerekiyor

    YanıtlaSil
  47. Ahh o büyüttüğümüz problemler ve zorlu geri dönüşlerimiz... Doğru yerlerde dönüşler çok kıymetli, zor ama çok kıymetli. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  48. Doğru olanı yapmak neden bu kadar zor gelir?

    YanıtlaSil
  49. Kaleminize sağlık 🤍🌱

    YanıtlaSil

Yorum Gönder