HİÇBİR ŞEY BİRDEN OLMAZ

 

Telefonu kapattıktan sonra uzun bir süre ne yapacağını bilemedi. Düşünme kabiliyetini sanki yitirmişti. Daha on dakika öncesine kadar, satış ekiplerine yeni hedef rakamlarını iletmiş, pazarlama ekibi ile hangi bölge yeni atılım yapmak için uygun olabiliri konuşmuştu. Şimdi ise aklı yoktu sanki… Nasıl bir yanılsamanın içine girdiğini yeni fark ediyordu. Finans müdürünün sesi hala kulaklarında idi “Efendim, banka kredi talebimizi reddetti.” “İyi de başka bankaya başvuru yapın.” Bunu o kadar rahatlıkla söylemişti ki… “Sorun şu efendim geçen gün size de bahsetmiştim, kredibilitemiz düştü, riskimiz arttı bankalar için… Asıl söylemek istediğim şey ise bu bankadan kredi alamadığımız için maalesef diğer bankanın ödemesini yapamadık. Birkaç gün ötelemiştik ama şimdi de hesaplarımıza bloke koydular.”

Ne hayalleri vardı ne planlar yapmıştı... En son danışmanlarıyla yaptığı toplantıda misyon ve vizyonunu yeniden belirleyip yeni hedeflerini de koymuştu. Yeni şubeler açılacaktı. Beş yıl içinde yurtdışında bir şube açmak da gündemindeydi. Hep hesap yapıyordu… Büyük rakamlara o kadar aşina olmuştu ki. Borcunun büyümüş olması onu rahatsız etmiyordu. Son günlerde borcunu borçla kapatır olmuştu. Ama onun aklı hep “Daha çok ciro elde edersek kazancımız fazla olur ve borçlarımızı ancak öderiz.” kısmına gidiyordu. Satış rakamı büyümüştü ama giderleri daha da artmıştı. O kısmını hep siliyordu, etrafında da hep kendi düşüncesine uygun hareket edenler kalmıştı. Her hamlesi riskini artırmaktan bir şeye yaramıyordu. Ama bunun farkında değildi. Kendi dünyasını oluşturmuş, buna uymayan herkese karşı çok agresif davranıyordu. 

Bir yıl önce baba yadigarı iş yerinden de taşınmıştı. Taşınma ile personeli değiştirmiş yeni genel müdür yeni satış ekibi ile dinamik bir ekip oluşturmuştu. Muhasebecisi hep uyarıyordu, “Artık kredi çekmeyelim birkaç yeri elden çıkaralım borçları kapatalım. Evet kazanıyor görünüyoruz ama bir yerde kitleneceğiz.” diyordu. Muhasebecisini biraz eski kafalı buluyordu. Şimdi ticaret, iş böyle dönüyordu. Faizler enflasyonun altında kaldıkça sıkıntı yok diye düşünüyordu.  Muhasebeci ile gelişen bu olay sonrası, emlak ofisinden gelen kelepir arsa teklifini de reddetmemiş, tabi ki yine kredi çekerek sahip olmuştu. Buna itiraz eden muhasebeci artık dayanamadığını söyleyip ayrılmıştı. O ise buna hiç takılmamıştı… Hemen yerine emekli banka müdürünü finans müdürü yapmıştı. Artık muhasebeciye gerek yoktu, finans müdürüne ihtiyaç vardı.

Bu kadar büyümek tehlikeli diye uyaranlara içinden “Beni kıskanıyorlar” diye geçirirken hep cevabı vardı. “Bu kadar kişiye ekmek parası sağlıyorum, ekonomiye devlete katkım var.”

Şimdi işler nasıl tepe taklak olmuştu?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Hiçbir şey birden olmaz.” İnsan, bir başarısızlığın birden geldiğini zanneder. Oysa hayat insana, sonun nereye doğru gittiğinin işaretlerini verir. Ne yazık ki insanın isteği çok olunca, yaptığı şeyi doğru zanneder. Yanlış hamlelerini doğru hamlelere çevirmek yerine, yanlışın miktarını artırır. Yaptığının daha fazlasını yaparak başarıya ulaşacağını düşünür.

Girişimci kazanç, fayda elde etmek niyetiyle işe adım atar. İşin sürekli olmasını ve büyüyerek devam etmesini de ister. Hiç kimse bunun sonunda kayıp ve zarar olsun diye adım atmaz değil mi? Peki, ne oluyor da girişimler başarılı olacağım derken başarısızlıkla sonuçlanıyordu.

Ticarette, kariyer elde etmede, bir ilişkide, insan yetiştirmede yasalar vardır. Başlamanın, büyümenin, gelişmenin, sürekliliğin yasaları… Ama insan bunun farkında olmadan günün şartlarına göre, herkesin yaptığı gibi davranarak başaracağını zanneder. Oysa başarı, zamandan ve kişilerden bağımsız onun gerekliklerini yerine getirenin sahip olacağı bir kavramdır.

&

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Başarıyı tekrar tanımladınız çok güzel olmuş. Cesur olan başarıya ulaşacaktır, her şeye rağmen çık.. Ve şimdi doğru kapıdan girmeli..

    YanıtlaSil
  2. “Hiçbir şey birden olmaz.” İnsan, bir başarısızlığın birden geldiğini zanneder. Oysa hayat insana, sonun nereye doğru gittiğinin işaretlerini verir.Ne kadar da doğru ..Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Gerçege göre değil de normal yada anormale göre yaşadığımızda kaybeden taraf oluyoruz...

    YanıtlaSil
  4. İnsan yaptığı hatayı fark edemeyince hamlelerini büyüterek gider. Sebep değişmeyince sonuç da değişmiyor malesef...😅

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısınız emeğinize yüreğinize sağlık 💕

    YanıtlaSil
  6. Hayatta bizi öngörülü yapan, hayatın değişmez yasalarını deşifre eden deneyimsel tasarım öğretisi seminerlerine çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder