HATAMLA SEV BENİ

“Hatasız kul olmaz. Hatamla sev beni.” Geçen hafta radyoda duyduğundan beri Mustafa’nın diline dolanmıştı bu şarkı.  Kaç gündür zihninde dönüp duruyordu sözler. Sahi hatasıyla sevilmeli miydi insan?

Son günlerde olanları düşündü. Depo görevlisi en önemli müşterisinin ürününü yanlış göndermişti. Müşteri arayıp durumu bildirdiğinde özür dilemek yerine “Hata yapamaz mıyım canım, oldu bir kere” deyivermişti. “Sonuçta bile bile yanlış göndermedim ya” diye eklemişti.  Mustafa, Ahmet’in bu tavrı karşısında ne diyeceğini bilememiş, kalakalmıştı. Ahmet hatasını kabul edip telafi etmek yerine bahaneler üretmeyi tercih etmişti.

Peki, gerçekten hata yapamaz mıydı insan?

Yapar elbette diye düşündü. Mustafa hata yapılmasına takılmıyordu aslında. Mesele sorumluluk alanındaki insanların hatasını görmezden geldikçe daha büyük hatalar yapmalarıydı. Sadece Ahmet değil, birlikte çalıştığı kardeşinin de önemli bir konuda kendisine yalan söylediğini öğrenmişti bu hafta. Her şey üst üste geliyordu. Aslında kardeşi çocukluğundan beri ne zaman sıkışsa yalan söylerdi ama ilk defa yalanı Mustafa’nın canını yakacak kadar büyüktü. Mustafa’nın sorumluluğunda olan bir müşteri, bu yalan yüzünden kaybedilmek üzereydi.

Aslında uzun süredir iş yerinde otoritesi sarsılıyordu. Çalışanların sorumsuz davranışları çok artmıştı. İşe geç gelmeleri, haber vermeden erken çıkmaları, proje teslim tarihlerinin gecikmesine neden oluyordu. Bu da müşteri memnuniyetini olumsuz etkiliyor, müşteri kayıplarına sebep oluyordu.

Mustafa düşünürken, arkadaşından duyduğu şu cümleleri hatırladı; “İnsan bu, hata yapar. Onun hata yapmasına kızma. Kızacaksan hatayı görmezden gelen kendine kız. Bir insana hatasının bedelini ödetmezsen mutlaka tekrar hata yapar. Üstelik bu kez daha büyük bir hata olur”.

Mustafa artık bu problemi çözmesi gerektiğini anladı, çünkü insanların hatalarını görmezden geldikçe hep daha büyük sorunlarla karşılaşıyordu. Biri hata yaptığında tekrarlanmaması için defalarca konuşuyordu. Oysa bugüne kadar o uzun konuşmaların, açıklamaların, alttan almaların işe yaradığını görmemişti. Konuşmakla davranış değişikliği oluşmayacağına defalarca şahit olmuştu.

Çalışanlara tanıdığı ayrıcalıklar neden bir süre sonra ayak bağı oluyordu?

İnsanlara karşı anlayışlı olmak, onlara jest yapmak kötü bir şey değildi ki ... O zaman yanlış olan neydi?

Çalışanlarına ve yakın çevresindekilere jest yaptığını, onların ihtiyaçlarını gözettiğini düşünüyordu ama her seferinde daha fazlasını istiyorlardı. İyilik adına yaptığı şeyler, jest adına yaptıkları yakasına yapışmıştı adeta.  Verilenler onları memnun etmeye yetmiyordu. Onları memnun etmek için yaptığı her şey, günün sonunda firmanın iş hacminin düşmesine yol açıyordu.

Peki şimdi Mustafa ne yapmalı?

İş yerinde yitirdiği otoritesini nasıl geri kazanmalı?

                                                                               &

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu


   


Yorumlar

  1. Önemli olan hatayı kabullenip bir daha yapmamaya karar vermek..

    YanıtlaSil
  2. Jestimin kıymetli olabilmesi için hayır deme gücümün de olması gerekir. Peki, insan nasıl güçlenir? Kaybettiği gücü tekrar nasıl kazanır? İlişkilerde Ustalık tüm soruların cevabı için doğru adres 👌🌷

    YanıtlaSil
  3. Jestimin kıymetli olabilmesi için hayır deme gücümün de olması gerekir. Peki, insan nasıl güçlenir? Kaybettiği gücü tekrar nasıl kazanır? İlişkilerde Ustalık tüm soruların cevabı için doğru adres 👌🌷

    YanıtlaSil
  4. Hatayı affetmek güzel bir şey ama onun bedelini ödeterek kabul edince davranış değişikliği oluyor. Elinize sağlık çok güzel bir yazı 😌

    YanıtlaSil
  5. Bir insana hatasının bedelini ödetmezsen mutlaka tekrar hata yapar. Üstelik bu kez daha büyük bir hata olur”.Defalarca denendi kesin bilgi yayalım :)))..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder