FARKLI RENKLER & FARKLI İNSANLAR



Yedi ana renk ve bunlardan türeyen binlerce renk. Renkler olmasa ne olurdu? İnsanın  ilk aklına gelen cevap “Renksiz hayat güzel olmazdı. ”Orası muhakkak ama her tarafın beyaz, her tarafın siyah, ya da her tarafın hangi rengi seviyorsak öyle olduğunu düşünelim. Bir şeyi bir şeyden nasıl ayırt edecektik? Karşıdan karşıya geçerken arabayı göremezdik, araba da bizi göremezdi. Yediğimiz ne bilir miydik? Taze mi? Çürümüş mü? Ya da olgun mu? Mevsim sonbahar mı?  Renk aslında bu dünyada en gerekli şeylerden bir tanesi…

Renk farklılık oluşturur; sınırları biliriz, iyiyi kötüyü ayırt ederiz. Renk farklılık oluşturur; olay konusunda bize işaret verir. Laboratuvarda bile mikropları belirginleştirmek, tanımak için renk kullanılmaz mı? Her rengin bir anlamı vardır. Her ne kadar biz bunu "Hangi renk gül ne anlama gelir?” kısmına getirmiş olsak da... Her rengin bir anlamı mevcut. Bir şey küflendiğinde küf rengi aşağı yukarı aynı olur. Bir şey yandığında meydana gelen renk de aynıdır… Yağmur öncesi havanın rengi de.  Ya da o gün havanın nasıl olacağını işaret veren renk de… 


Ham olan meyvenin rengi, olgunlaşan meyvenin rengi farklıdır. Yorgun insanın rengi, yeni işe başlama hevesinde olan insanın rengi de… O yüzden biz anlayalım diye dünya rengarenktir.

İnsan da tıpkı renkler gibi hayatın içinde farklı farklı özellikler barındırır. Tek tip insan olması, aynı dünya üzerinde tek renk olması gibi…

Farklılıklarımızla birbirimizden ayrışırız. Davranışlarımızdaki, karar vermedeki, tepkilerimizdeki farklılıklar bizi daha iyi ya da daha kötü yapar. İki rengin birleşiminden nasıl başka başka renkler meydana geliyorsa, insanlar da farklılıklarını birbirine ilettikçe çeşitlenir. Hayat daha güzel hale gelir.

Renk farklılığı da insan farklılığı da bu dünyanın olmazsa olmazıdır. İnsanın bunların farkında olması ise hayatını kolaylaştıracaktır. Bir ziraatçı renklerin anlamını bilirse toprağın rengine ve üzerinde oluşan bitkilerin çiçek rengine bakarak orada nelerin yetişeceğini bilebilir. Ya da yetişen bitkinin yaprak renginden toprakta hangi mineral eksik ya da fazla çıkarabilir. İş böyle olunca problem büyümeden cevap verebilir.


İnsanların farklılıklarının kaynağını bilmeyince bize benzemeyen kişilerden uzaklaşırız, o kişileri bu dünyada gereksiz görürüz. Tartışmaların büyük çoğunluğunu başlatan ilk kıvılcım bu farklılıklardan kaynaklanır. Bazı insanları cana yakın bulurken bazı insanları çok mesafeli bulabiliriz. Ya da kimi bizim “cana yakın” dediğimiz kişiyi “çok lakayt” diye tanımlayıp ondan uzaklaşabilir.

İşte tüm bunlar iyi bir tanımlama yapamadığımızdan kaynaklanır. Farklılıkları kabul ettiğimizde iletişimimizi, ilişkilerimizi yönetir hale geliriz. Problemleri ve kaynağını bulabiliriz. İnsan hayatında çözebileceği problemleri olsun ister. Bunun olabilmesi için tanımlamaya ve neyin neden kaynaklandığını bilmeye ihtiyaç vardır. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi “Kim Kimdir?” seminer programı, insanların farklılıklarını tanımlama ve bu farklılıkları yönetebilme becerisi sunar.

“KİM KİMDİR?” Seminerinin bazı konuları;

Neden insan tanımaya ihtiyaç var?
Algılamada ve aktarmadaki farklılıklar nelerdir?
Zihinsel farklılıklar nelerdir?
Davranışlardaki farklılıklar nelerdir?
İnsan nasıl kişilikli olur?

Bu seminer programına katılmak ne fayda sağlar?

Yaşadığı problemi tanımlayabilir.
Problemlere daha çözümcül yaklaşabilir.
Geçmişi ile barışabilir.
Kendisinden farklı olanı kabul edebilir.
Daha iyi iletişim kurabilir.
Daha iyi karar alabilir.
Daha iyi yönetebilir, yönetilebilir.
Farklılıklara göre insanları konumlandırabilir.
İkna becerisi artabilir.
İlişkilerini daha sürdürebilir hale getirebilir.
İnsan yetiştirme becerisi artabilir.

Dününe göre daha mutlu ve başarılı olabilir. 

İnsanın bu hayatta tanımlama becerisi arttıkça hayat daha konforlu ve yaşanabilir hale gelir. Bu da bildiklerimizin yanına yenilerini ekleyerek olabilir. İnsanın dününden daha iyi olması için sürekli bir öğrenmeye ihtiyacı vardır. İnsanın kalitesi de öğrenmeye olan açlığın miktarında yatar.

Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Problemini çözmek istiyorsan ilk adım farkı farket.. Çok güzel emeğinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  2. Tanimlama yapmayıp bunu başka insanlara biraktigimizda kendi hayatımızın kontrolünü de kaybediyoruz. Kim kimdir tanimlama için çok güzel bir başlangıç. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Farklılıkları kabul edip tanımlayabilmek gerçekten hayatı kolaylaştırıyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Yıllarca bu farklılıkları kabul edemedigimiz, taniyamadigimiz icin ilişkilerimizi zorlastirmisiz kendimize. Iyiki deneyimsel tasarım öğretisi egitimleri var...

    YanıtlaSil
  5. İletişim çatışmalarının en iyi çözüm yöntemi: Farklılıklar kabul edildiğinde iletişim ve ilişkilerimi yönetir hale geliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Farklılıklarımız kadar zenginiz...

    YanıtlaSil
  7. İnsan farklılıkların sebebini bilmediğinde uyuşmazlıkları anlamlandıramıyor, ilişkilendiki tartışmaları problemleri büyüyor.. Hatta çoğu zaman içinden çıkılamaz hale geliyor kısır döngüye giriyor..
    Oysa çözüm ne kadar da basit.. Çok kıymetli bir program..

    YanıtlaSil
  8. İnsanların birçoğu gelenekçidir ve hayatında farklılık olmasını fazla istemez , sevdiği insan tipleri ,renkler ,şehirler vs. hep aynıdır. Onların aksine birçok insan da yazıda bahsedildiği gibi farklılıklardan hoşlanır; değişik yerler görmek ister , kendi gibi olmayan insanlar ve onların tarzları ,ilgi alanları ilgilerini çeker. Çünkü bu farklılıkların onlara yeni şeyler katacağını , bunların farklı deneyimler olduğunu bilirler ve bu onlara dünya da birçok konuda farkındalık kazandırır. Bu yüzden farklı renkler , farklı yüzler her zaman iyidir ve bizleri geliştirir , sürekli aynı şeyleri görmek isteyen insanlar da hayatta ki çoğu güzelliği ıskalamış olurlar ve hiçbir konuda farkındalık geliştiremezler

    YanıtlaSil
  9. Tüm bu farklılıklar bizlere yeni şeyler katan zenginliklerdir aslında. Kendi alışkanlıklarımıza uygun hareket edebiliriz, kendimize göre kişilerle tanışabiliriz vs. Fakat farklı renklere farklı kişiliklere hayatımızda yer açarsak gerçekten de bize ne kadar olumlu yansıdığını, bize kazandırdıklarını göreceğiz.

    YanıtlaSil
  10. Keyifli, insanı renkli düşüncelere götüren bir yazı olmuş :) elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Gökkuşağı tadında 😋

    YanıtlaSil
  12. Pazar kahvaltısını diğer kahvaltılardan ayıran ve güzel yapan şey; farklı çeşitlerde peynirin, zeytinin ve diğer malzemelerin bir araya gelmesidir. Hayatımıza giren, bizden farklı olan insanlar ile doğru iletişim ve ilişki kurulduğunda bize değer katacakları ve dünümüzden daha iyi olmamızı sağlayacakları aşikardır. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Farklılıklar herzaman hayata renk katar.. Farklılıklarımız bizi biz yapandır, lakin bunları farkedebilidiğimiz zaman böyle olacağını düşünüyorum. Bu yolda aydınlanma sağlayan bir yazı olmuş emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. İnsanın tanımadığına tahammülü mümkün değil tekrar tekrar tanıma fırsatı veren Kim Kimdir eğitim programına da teşekkürler🌿

    YanıtlaSil
  15. Deneyimsel tasarım öğretisi en başta insanın kendini tanıması ve eksi artı yönlerini bilmesi için gerekli olan bir eğitim .hayat boyunca bize gösterilen işaretleri doğru şekilde alğılaya bilmek ve doğru hamle yapmak içi sunular eşsiz bir fırsat aslında bunu geçte olsa anladım🙏

    YanıtlaSil
  16. Renkler ve çeşitler neden var şimdi daha anlamlı tıpkı insanlar gibi 🤗

    YanıtlaSil
  17. Farkı kabul etmek ve o bilinçle yaşayabilmek ne kadar büyük bir konfor sağlıyor insana aslında 🌸

    YanıtlaSil
  18. Güzel farkındalık zeytin seviyorum diye 3 öğün zeytin yemiyoruz. Masada sevmediğim yemek varsa yediğim kuru ekmeğin tadina doyum olnuyor. Ne kadar ceşit o kadar güzellik...

    YanıtlaSil
  19. Ne güzel yaratmış yaratan herşeyi, :)bizleri de biz farkında değiliz... farkında olunca kolaylaşacak bir hayat....

    YanıtlaSil
  20. Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil

Yorum Gönder