TERCİH REHBERİ

Yorucu bir hafta sonu geçirmişti Asım Bey. Toplantı için şehir dışına çıkması gerekmiş, dönüş yolculuğunda hava bozunca uçağın inişi çok zorlaşmıştı. Havada iki saate yakın tur atması gerekmişti. Bol sarsıntılı uçuş, uçaktaki herkesi hem yormuş hem çok korkutmuştu. Yoğun yağış nedeniyle yolcuların uçaktan tahliyesi de sorun olmuştu. Nihayet ring otobüsüne bindiklerinde genç bir çift Asım Bey’in dikkatini çekti. Kaba ve hakaret içerikli ifadelerle hemen yan taraflarında bulunan bir kadına sataşıyorlardı. Duyduğu kadarıyla kadının parmağındaki yüzükle ilgili konuşuyorlardı. Onlara göre o yüzüğü takan biri görgüsüz olmalıydı. Yüksek sesle görgüsüz, maddiyatçı, cahil demişlerdi kadına. Kadın göz ucuyla gençlere bakmış ve cevap vermemeyi tercih etmişti. Genç çiftin üslubu çok üzmüştü Asım Bey’i. Üç dakikayı bulmayan ring yolculuğunda hakkında hiçbir şey bilmedikleri birini yargılamış bir hükme varmışlardı. Şahit olduğu bu olay Asım Bey’i düşünmeye sevk etti. Bu iletişimde kadının tercihi cevap vermemekten yana olmuştu. Gençlerse yargılamayı ve kaba olmayı tercih etmişlerdi. “Keşke insanlar yaptıkları her tercihin bir sonucu olduğunu bilselerdi...”

 

Asım Bey uzun yıllardır bir devlet kurumunda müdürlük yapıyordu. İdari personelin dışında kuruma bağlı çalışan işçi grupları vardı. Bu sebeple çok sayıda insanı yönetmesi ve idare etmesi gerekiyordu. Haliyle bugüne kadar çok problem görmüş ve çözmüştü. İnsanlarla olan diyaloğunda Asım Bey’in takdir gören bir üslubu vardı. Daha çocukluğunda babaannesinden duyduğu bir söz onun kulağına küpe olmuş tarzını buna göre oluşturmuştu. “Üslubu beyan ayniyle insan” derdi babaannesi. “Testide ne varsa dışına o sızar evladım, üslubun seni yansıtır, sakın kaba ve katı olma” derdi.

Çocukluğunda şekillenmeye başlayan bu tarz zamanla tüm haline yansımıştı Asım Bey’in. Öyle ki bazen bir davranışı ile bazen bir bakışı, bir sözü ile tarzını yansıtıyordu. Net ama sert olmayan, destekleyici ama tavizsiz bir tarza sahipti. İş yerinde, evde, toplumun içinde veya yalnızken aynı üslup vardı tavrında.

 

Bulundukları şehirde yaşanan deprem sonrası Asım Bey’in iş yükü daha da artmıştı. Bulunduğu konum itibariyle hemen her statüden insanla karşılaşıyordu. İnsanların işlerini hızlandırmak ve çözüme kavuşturmak için çok çalışıyordu. Deprem yeryüzünü sarsmakla kalmamış insanları da sarsmıştı belli ki. Son zamanlarda kimliğini, unvanını, soyadını kullanarak kendi işinin öne alınmasını isteyen kişilerle muhatap oluyordu. İnsanların kaba ve emrivaki davranışları karşında bile üslubunu bozmuyor, işine olan saygısını ve adaletini insanların üslupsuzluğu karşında değiştirmemeye çalışıyordu. İnsanların kimliklerinden ziyade güzel hal ve davranışlarına samimi duruş ve üsluplarına bakıyordu. Bazen bu davranışı kıymet görüyor bazense görmüyordu. Böyle zamanlarda durup düşünürdü. O’nun tarzının kaynağı diğer insanlar değildi. Bu yüzden üslubunu, duruşunu insanlara göre değiştirmiyordu.

 

Kaba ve saygısız tavırlara aynı tarzda karşılık vermek istediği de oluyordu ama iki tavır arasında seçim yapması gerektiğinde tercihini yine güzel üsluptan yana kullanıyordu. Çünkü  "İnsan hep tercihlerinin sonucunu yaşıyordu." bu hayatta. Defalarca şahit olmuştu bu duruma.

 

Bazen insanları üniversite sınavına giren öğrencilere benzetiyordu. Orada sınavdan yüksek puan almak yetmez, tercihlerinin de doğru olması gerekir. Bu yüzden tercih rehberleri yayınlanır sınavdan sonra.  Doğru tercih yapanlar mutlu olur sonuçlar açıklandığında.

 


Okul seçerken bu kadar titiz davranan insan hayatının diğer alanlarına neden aynı önemi vermez?

 

Tüm hayatımızda yaptığımız tercihler çok önemli değil midir aslında?

 

Üslup tercihimiz tüm ilişkilerimizi şekillendirmez mi mesela?


Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 

"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

 

Yorumlar

  1. Bir insanın tarzının kaynağı diğer insanlar olmamalı. İnsan üslubunu, duruşunu insanlara göre değiştirmemeli. İnsan tarzını yaşantısını üslubunu öyle bir kaynağa bağlamalı ki o kaynak bütün hayatını dizayn etmeli.

    YanıtlaSil
  2. İnsanın üslubu hak Edişini belirler

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar faydalı bir yazı. Üniversite sınavını kazanmak yetmez doğru tercih yapanlar mutlu olurlar 👍

    YanıtlaSil
  4. “Üslubu beyan ayniyle insan” “Testide ne varsa dışına o sızar" ne kadar doğru. Insan neyi algılarsa kendinden çıkan da o oluyor. Hep güzel ve faydalı olanı algilayip aktarmak ümidiyle. Elinize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  5. Davranışlarımiz karakterimizin aynası...

    YanıtlaSil
  6. Hayat seçimlerimizden ibaret…
    İnsan kendi seçimine hürmet etmeyebiliyor.Ama hayat öyle değil…Hayat biz seçimlerimize hürmet göstermesek de hürmet gösteriyor…Ve…Hepimiz kendi seçimlerimizin sonucunu yaşıyoruz…

    YanıtlaSil
  7. İnsanın içinde ne varsa dışarı o yansır. Genelde dışımızı dizayn etmeye çalışırız halbuki önce niyet...

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar güzel kişiye göre tarzını devam ettirebilmek. İnsanın davranışlarını bulunduğu ortama göre değilde olması gereken neyse ona göre vermesi uygun olur.:))

    YanıtlaSil
  9. Keşke anlayabilse insanoğlu seçimlerine göre hayatının şekillendiğini. Bir seçim yaptığında, diğerlerinden vazgeçtiğini keşke anlayabilseydi…

    YanıtlaSil
  10. Evet her verdiğimiz karar bir tercihtir.Ama malesef en kötü taraf nekadar yanlış bir kara aldık ya çok geç yada hiç farketmiyoruz

    YanıtlaSil
  11. Ne algılarsak onu aktarırız ve aynı zamanda aktarışımızdan da bir hak edişimiz olur. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Küçücük detaylarda yaptığımız tercihler bile nerelere varıyor, keşke tercih nasıl yapılır bilseydik...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder