NASIL MÜKEMMEL OLUNMAZ

Arkadaşı, Zeynep’i ısrarla spora çağırıyordu. Zeynep de aynı ısrarla “Hayır şu anda değil” diyordu. Sahi ne zaman başlayacaktı?

Zeynep spora başlamak istiyordu. Ama bir türlü zihnindeki gibi boş zaman bulamadığı için hiç adım atamamıştı. Başlayacaksa haftanın üç akşamı spor yapmalıydı. Arkadaşı ise haftada iki gün işten sonra yarım saat uğruyordu. Bir taraftan ona özeniyordu. Bir taraftan da başlayınca her şeyim tam olmalı diye düşünüyordu. “Önce oraya uygun spor ayakkabı ve eşofman almam lazım. Hem ben sevmiyorum öyle koştur koştur iş yapmayı. Rahat rahat yapmalıyım. Yapacaksam tam yapmalıyım. Öyle otuz dakikalığına gidersem, gittiğime değmez...” diye düşünüyordu.

“Ben mükemmeliyetçiyim, yaparsam ya tam yaparım ya da hiç başlamam.” Ne kadar da sık kullanıyordu bu cümleyi. Söylerken fark etmişti. Telefonu kapattıktan sonra düşünmeye başladı. Ne çok şey birikmişti hayatında mükemmel yapmak için bir türlü başlayamadığı. Hepsi tek tek aklına gelmeye başladı.

Uzun yıllardır düzenli kitap okuyan biri olmak istiyordu. Ama bitirdiği kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Erken kalkmak istiyordu ama bir gün iki gün kalkıyor, sonra olmuyor diye yine eski uyku düzenine geri dönüyordu. Kilo vermek istiyordu ama diyet yapınca dibine kadar yapıyor, sonra bir tatlı kaçamağı yapınca yine istediğim gibi olmadı diyerek diyeti tamamen bırakıyordu. Evine misafir çağırmak istiyordu ama önce yemek takımını yenilemeliydi. Kahve sunumluklarının takımı da bozulmuştu. Hatta bu evi toptan değiştirmeliydi, öyle ya evi de istediği gibi değildi. Taşınınca çağırırım diye hep erteliyordu. Bir yandan da evinden hiç misafir eksik olmayan görümcesi aklına geldi. Hiç takılmazdı o böyle şeylere. Komşudan eksik olan kaşığı çatalı hemen tamamlayıverirdi.

Beni engelleyen şey ne diye düşünmeye devam etti. Hep en iyisini yapmak istiyordu. Kendini hiçbir zaman hazır hissetmiyordu. Yaparsa mükemmel yapmalıydı. Eksiksiz, hatasız… Herkesten farklı olmalıydı. Tüm şartların uygun olmadığını düşünüp, şimdi yapsam elimin ucuyla yapmış olacağım diye hep erteliyordu. Mükemmel olmaya çalışmak iyi bir şey değil miydi ki?

Bir şeyi kaliteli yapmakla, mükemmel yapmaya çalışmak arasındaki fark neydi?

“Ben hep mükemmel spor yapmayı, kitap okumayı, temizlik yapmayı, misafir ağırlamayı istemişim ama hiç harekete geçememişim.” Dedi kendi kendine. Hatta dahası da var. “Mükemmel anne olmayı, mükemmel bir eş, mükemmel bir insan olmayı...”

Bir arkadaşının söylediği sözler aklına geldi. “Mükemmeli isteyince sadece sonuçla ilgileniyor insan, sonuç odaklı oluyor. Sadece o sonucu istiyor, sebeplerle ilgilenmiyor.” Demişti. Ne kadar da doğruydu.


Düşünmeye devam etti ve düşündükçe kendiyle ilgili farkındalığı artıyordu. En son erken kalkmak istediğinde neler olduğunu hatırladı. Erken kalkacaksa güneşin doğuşuyla kalkmalıydı. Planlar, programlar yapmıştı. Güneşin doğuş saatine bakıp uyanınca neler yapacağını belirlemişti. Bir iki gün yaptıktan sonra bu saate alışık olmadığı için çok zorlandı ve vazgeçti.

İnsan mükemmel olmaya çalıştıkça basiti küçümsüyordu.

Oysa her gün uyandığı saatten on dakika erken uyanarak güneşin doğuşunda uyanacak hale gelebilirdi. İçindeki bir ses ona “On dakika erken kalksam ne olacak ki” diyerek, basiti küçümsetirdi. Mükemmeli yapmaya çalışırken, yıllardır hiç başlayamamış olduğunu ve mükemmele ulaşamayacağını anladı…

Hayat bizden mükemmel olmamızı istemiyordu. En kusursuz yaptığımızı zannettiğimiz şeylerin içinde bile bir hata vardı. Zaten insan mükemmel olmaya çalıştıkça, mükemmel olamayacağını hayat ona gösteriyordu.

Zeynep için farklı bir süreç başlamıştı. Artık neyi yapmak isterse, hemen çuvalı delecek o ilk adımı atacaktı. Hatta çoktan arkadaşını arayıp spora geleceğini söyledi. “Spordan da bize yemeğe geçeriz” demeyi ihmal etmedi.


Her insan bu hayatta mutlu ve başarılı olmak ister. 
"Deneyimsel Tasarım Öğretisi" ; insanın amacını amaç edinen bir gerçeklik ilmidir. 
Doğru karar alabilmek, doğru seçimler yapabilmek için insanı açık bir bilince yönlendirir. Problemlerin gerçek çözümlerine yönelik stratejiler verir.
"Kim Kimdir" ile başlayan, "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 
Yahya Hamurcu

 

Yorumlar

  1. Basiti yapmak, insana zor geliyor . Çok faydalı çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ufaktan başlanabilir...en ufaktan

    YanıtlaSil
  3. 'Hayat bizden mükemmel olmamızı istemiyor' mükemmel olmayı, yapmayı mükemmelolanı, istemek hayatın gerçeğine uyumsuz oluyor o zaman...

    YanıtlaSil
  4. İnsan en büyük kayıplarını, yenilgilerini basit ve küçük gördüğü yerlerde yaşadığı çok güzel aktarılmış

    YanıtlaSil
  5. Ne yazık ki mükemmeliyetçi olduğumuzda sanki kendimize bir kafeste hapsetmiş gibi ve zamana yada hayata süçlüyoruz :(

    YanıtlaSil
  6. İnsan gerçekten de mükemmele değil, yapabildiğine odaklanınca düşündüğü mükemmelden daha mükemmelini hak ediyor..

    YanıtlaSil
  7. Biz insanoğlu işte azı küçümsediğimiz için işte hayatta hep geri kalıyoruz...

    YanıtlaSil
  8. İnsan mükemmel olmaya çalıştıkça hayatı daha zor yaşanır hale getiriyor...

    YanıtlaSil
  9. Çoğu insanın en büyük problemidir mükemmelliyetçilik. Ve ne yazık ki çoğu bunun farkında bile değildir. Küçük adımlar ile çok şey değişir bu dünyada. O küçücük adımı atmaya hazır mısın?

    YanıtlaSil
  10. Basit ama kolay zihin yaptığını gördükçe motive oluyor .

    YanıtlaSil
  11. Mükemmellik yalnız Yaraticiya özgüdür .İnsan eşittir hata..Bunu kabul edince çözüm de üretebilir insan ..Aksi haldeisi çok zor ..

    YanıtlaSil
  12. ertelenen şeyler büyüyor. İnsan bu bana yakışmaz diyor aza kibrediyor ve o azı yapamaz hale geliyor. Halbuki az ne kadar kıymetli... 5 dk daha erken kalkmak insanın nefsine hoş gelmiyor o yaptı mı en az yarım saat evvel kalkar... Ah bu insan ah unutan insan... Kendisi de tek hücreden çoğala çoğala büyüyor bunu unutuyor...

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten bir şeyi mükemmel yapmakla kaliteli yapmak arasındaki fark nedir? Düşündüren bir yazıydı, teşekkür ederiz?.

    YanıtlaSil
  14. Basit şeyler en olağanüstü şeylerdir aslında. Basitle toparlarsın. Basit söylemesi kolay bir kelime olsa da insanın zaman zaman tıkandığı, küçümsediği bir kavram. Neden küçümser insan? Ah insan… Keşke bilse göz çekmekle sadece göz çekmediğini aynı zamanda yeni bir oyuna girdiğini keşke görse…

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar bizden ve biz olan bir yazı gercekten. En iyi olmaya çalışmak geride kalmama sebep demek ki. Az ile yetineni eksik görmem benim tamamlanamama sebep olanmış meğer... teşekkürler elinize kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. "Ben mükemmeliyetçiyim, yaparsam ya tam yaparım ya da hiç başlamam" ne kadar da gururla söylüyor insan sanki iyi bir şeymiş gibi
    Mükemmel yapmayacağın şeye başlamamak demek hiçbir şeye başlamamak demek
    Sanıyoruz ki her gün 5 dakika erken kalkmaya çalışsak hedeflediğimiz saate ulaşmamız çok uzun sürer
    Halbuki hazır olmayı beklerken ömür geçti bile ve hedefimize de ulaşamadık
    Azı küçümseme...

    YanıtlaSil
  17. Neden başlayamıyorum’un sebeplerinden biri :( Bir yerden de başlamak çözümü tabii :)

    YanıtlaSil
  18. Yapmak yada yapmamak, işte bütün mesele bu :) Zaten Hayat yaptığımızı mükemmel yapamayacağımızı çokda güzel anlatıyor öyle değil mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela ne zaman doğum günü süprizi yapmaya çalışsak bir şekilde ya o kişi öğrenir veya planladığımız şekilde yapamayız engeller çıkar
      Ama sonunda ortaya keyifli bişey çıkmasına engel değil tüm bunlar

      Sil
  19. Aaaaa bu şey değil mi? Ben!!! 🙈

    YanıtlaSil
  20. Mükemmeli aramak yerine sadece yapabildiğinin en iyisini azar azar yapmak… mükemmel olmadığı için ertelenen yapılması gerekenler tamam ama bir de o mükemmellik arayışında ertelenen ilişkiler ne olacak?

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Mükemmeliyetçilikle sonuç odaklılığı çok iyi bağlamışsınız. Aydınlanma yaşadım. İhtiyaç gördünüz

    YanıtlaSil
  22. Bilal i Habeşi çok az ayet biliyordu ama onları da çok iyi biliyordu …
    Aza hürmet edip onu çok kaliteli bir şekilde idrak etti.

    YanıtlaSil
  23. İnsan yanılıyor o basitten bir şey çıkmaz sanıyorda bir çocuğa bakıp nası küçük küçük deneye deneye her şeyi öğrendiğini göremiyor :)

    YanıtlaSil
  24. İnsan mükemmel olmaya çalıştıkça basiti küçümsüyordu… Cevap içinde saklı olan bir söz olmuş :)
    O zaman insan mükemmel olamayacaksa, iyi olmak için basite disipline mi olmalı? Aza hürmet etmek çözümümüz olur inşallah :)
    Ellerinize emeğinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  25. Aza hürmet etmeli ki adım atasın.

    YanıtlaSil
  26. İnsanın en büyük tuzaklarından belki de ve iyi bir şeymiş gibi gözüken aldatıldığımızın da farkında olmadığımız bir süreç

    YanıtlaSil
  27. İnsan mükemmel olmaya çalıştıkça azı küçümsüyordu... Oysa ne kadar kıymetli küçük küçük başlamak... Mükemmel olmaya çalıştıkça hiç bir şey yapamaz hale gelişimiz çok güzel anlatılmış, kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  28. Mükemmel olmalıyız diye neleri erteledik kim bilir...

    YanıtlaSil
  29. İnsanın en zorlandığı şey basite disipline olmak. Ama bir kere basite disipline olunduysa gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  30. Ne geldiyse başımıza basiti küçümseyip mükemmel yapma isteğimizden geldi:))
    Sonra birsey yapamaz olduk..
    Ne önemli Ne umut verici bir yazı.. kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  31. Ben de koltuk takımını değiştirince misafir çağırmayı planlıyorum.

    YanıtlaSil
  32. Mükemmel olmak çok sık yapılan hatalardan bir tanesi. Hep bir eksik kalmalı. O anda nasılsak öyle davranmak. Kımıl kımıl başlamak. Ve bir davranışı değiştirince insan gerisi geliyor. Azı küçümsemeden. Yaparız biz. Hayde🌹

    YanıtlaSil
  33. Az ama düzenli yapıyor olmak hedefe ulaşmak için ne de doğru bir strateji :) teşekkürler kıymetli yazınız için...

    YanıtlaSil
  34. İnsan mükemmel olayım derken kendine nasıl da zulmediyor

    YanıtlaSil
  35. Ne çok ihtiyaç karşılayan bir yazı…✨
    Okurken benimde Zeynep gibi
    yapacağım diyip yapamadığım şeyler bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti… acaba ben hangilerinde mükemmel olmaya çalışırken yapamadım diye… düşünmek lazım, azı, küçümsemeden, hürmet ederek, bir yerden başlayarak düşünmek lazım…🌱

    YanıtlaSil
  36. Tuğçe 🌻19 Mart 2024 05:22

    Zaten en büyük tuzağımız bu; basiti küçümsemek. Oysa her şey basitten başlıyordu. Faydalı ve güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık 👏

    YanıtlaSil
  37. Minik minik başladığında nasıl da birden yapabilir hale geliyor insanoğlu 🌻

    YanıtlaSil
  38. Bir vazgeçse insan mükemmelliyetçilikten çok şey değişecek...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder